Slimme vrachtwagens praten via 4G met verkeerslichten

In de regio Schiphol is een proef gestart waarin vrachtwagens voor het eerst met verkeerslichten communiceren via het 4G netwerk van KPN.

Het voorkomen van onnodig afremmen en optrekken van vrachtwagens zorgt voor minder uitstoot, minder vertraging en minder brandstofkosten.

In de proef zijn twee verkeerslichten voorzien van nieuwe software. De provincie Noord-Holland werkt hiervoor samen met KPN, Vialis, Dynniq, FloraHolland, Rietveld, Dobbe transport en het Rijksprogramma Beter Benutten. De timing van verkeerslichten wordt afgestemd op naderende vrachtwagens.

Wanneer de chauffeur het verkeerslicht nadert, communiceert de vrachtwagen via het 4G netwerk van KPN met het naderende verkeerslicht. Met een vertragingstijd van slechts enkele tientallen milliseconden is de communicatie tussen verkeerslicht en vrachtauto bijna real-time.

Er wordt berekend op welk moment de vrachtwagen het verkeerslicht zal passeren en een on-board unit geeft de chauffeur een snelheidsadvies zodat hij niet hoeft te stoppen. Ondertussen past het verkeerslicht de groentijd, indien nodig en mogelijk, aan zodat de vrachtwagen veilig en zonder te stoppen het kruispunt kan passeren.

Smart Mobility

De provincie Noord-Holland bereidt zich voor op nieuwe ‘Smart Mobility’ ontwikkelingen zoals slimme infrastructuur die communiceert met de auto en de zelfrijdende auto. De praktijkproef met slimme vrachtwagens bij Schiphol maakt onderdeel uit van het landelijk investeringsprogramma Beter Benutten van het ministerie van IenM. Deze praktijkproef is ook onderdeel van het Partnership Talking Traffic waar KPN bij betrokken is.

Meest gelezen en video's

Meest gelezen

Blijf op de hoogte

Klik hier om de laatste updates te ontvangen

Video