KPN pakt centrale rol in Amsterdam Smart City

Beeld: Hollandse Hoogte
Beeld: Hollandse Hoogte

Amsterdam is hard op weg om de nummer één Smart City van Europa te worden. KPN mag daar als samenwerkingspartner nog eens drie jaar een centrale rol innemen met onze infrastructuur en connectiviteit.

Binnen het samenwerkingsverband Amsterdam Smart City krijgen bewoners, gemeenten en bedrijven de mogelijkheid om hun woning, wijk en stad leefbaarder en duurzamer te maken door middel van ICT. Amsterdam is hiermee een slimme stad, waarin de stad zelf het laboratorium is.

Omdat hiervoor veel data worden uitgewisseld, is een goede ICT-infrastructuur onmisbaar. Servers moeten voldoende capaciteit hebben en het netwerk genoeg bandbreedte. KPN heeft hierin de afgelopen drie jaar als samenwerkingspartner al een belangrijke rol gespeeld. Die samenwerking is nu opnieuw met drie jaar verlengd.

Projecten van een slimme stad

In Amsterdam lopen al ruim 70 projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van een slimme stad. Wij als KPN leggen de basis met onze infrastructuur en connectiviteit om deze projecten verder uit te werken. Projecten, waar KPN bij betrokken is, lopen uiteen van flexibele straatverlichting tot slimme bussen om de stad leefbaarder en duurzamer te maken. Amsterdam Smart City verbindt en versnelt al deze projecten.

Flexibele straatverlichting

Zo’n project is bijvoorbeeld het zogenoemde Smart Square project bij Het Hoekenrodeplein in Amsterdam Zuid Oost. Een plein dat druk wordt bezocht.

Vanuit de bewoners en bezoekers van dit plein bestond de wens om de duurzaamheid en veiligheid te verhogen. Daarom is de straatverlichting sinds kort uitgerust met camera’s en wifi, wat zorgt voor flexibele verlichting. Met de flexibele straatverlichting kan het licht eenvoudig aan- en uitgezet worden en kan de intensiteit en zelfs de kleur van het licht zich automatisch aanpassen aan bijvoorbeeld het weer, een evenement en het aantal mensen op locatie.

Adaptief licht en wifi worden daarbij ingezet, maar in de nabije toekomst worden ook virtuele zintuigen als sensoren gebruikt. Door het koppelen van deze apparaten ontstaat een Internet of Everything-netwerk, dat noodzakelijk is om dit project mogelijk te maken. KPN levert hierin de gehele infrastructuur en beheert dit.

Smart City in ontwikkeling

Binnen het Smart City concept onderzoekt KPN samen met de partners ook verdergaande mogelijkheden om de stad en haar inwoners nog slimmer te laten wonen, werken, reizen en recreëren.

Zo worden ook bedrijven, bewoners, gemeenten en kennisinstellingen uitgedaagd om ideeën en oplossingen aan te dragen die getest en geïmplementeerd kunnen worden op het gebouwde netwerk om projecten nog verder te verbeteren.

Lees ook het persbericht van de gemeente Amsterdam

Meest gelezen en video's

Meest gelezen

Blijf op de hoogte

Klik hier om de laatste updates te ontvangen

Video