KPN verzorgt slimme ICT oplossingen Smart City Den Haag

Beeld: Hollandse Hoogte
Beeld: Hollandse Hoogte

Onlangs klonk het startsein voor Smart City Den Haag. In de eerste projecten heeft KPN een belangrijke rol om de gemeente slimmer te maken met behulp van ICT.

Volgens de gemeente moet het initiatief verder gaan dan kijken wat er met technologie mogelijk is. De samenwerking tussen de overheid, burgers en bedrijven moet daadwerkelijk slimme oplossingen opleveren. Met die gedachte is een aantal projecten gestart.

Monitoren en sturen

Een voorbeeld van zo’n project is sensorgestuurd parkeren. Door parkeerplaatsen te voorzien van sensoren, is met behulp van een app voor de bezoeker in één oogopslag duidelijk wat de bezettingsgraad op een bepaald moment is en waar hij kan parkeren. Een praktische toepassing waarmee de gemeente verkeersstromen kan monitoren en sturen.

Smart Shopping

Een ander voorbeeld uit de Haagse praktijk is het Smart Shopping-initiatief. Daarmee wil de gemeente de winkelbeleving in de stad verbeteren. Met social media, apps en gratis wifi in alle winkelcentra, kunnen winkeliers bijvoorbeeld makkelijker communiceren met hun klanten en andersom. Daarnaast wordt de bereikbaarheid verbeterd en wordt de openbare ruimte aantrekkelijker. Door vraag en aanbod in de winkelgebieden te monitoren en te analyseren kan die ook gestuurd worden. Is het bijvoorbeeld duidelijk dat een ijssalon in een bepaalde periode veel bezoekers trekt, dan kan met een tijdelijke ijssalon meer publiek getrokken worden in minder goed bezochte gebieden.

Connectiviteit

Omdat hiervoor veel data wordt uitgewisseld, is een goede ICT-infrastructuur onmisbaar. Servers moeten voldoende capaciteit hebben en het netwerk genoeg bandbreedte. Als samenwerkingspartner van de gemeente Den Haag is KPN hier in ieder geval tot 2018 nauw bij betrokken. Dat is afgesproken in het Smart City-convenant van de gemeente.

Slim koppelen van partijen

Het Smart City-convenant zet in op het versnellen en makkelijker maken van samenwerkingen tussen de overheid, burgers en bedrijven. Den Haag doet dat bijvoorbeeld door kleine start-ups te koppelen aan een grote partij met meer slagkracht als het gaat om marketing, technologie, kennis en ervaring. Zo initieerde KPN eerder dit jaar de Internet of Things Academy, een innovatiecentrum waar de gemeente andere bedrijven mee in contact kan brengen. Die krijgen daarmee de mogelijkheid om hun toepassingen te testen op ons netwerk.

Meest gelezen en video's

Meest gelezen

Blijf op de hoogte

Klik hier om de laatste updates te ontvangen

Video